Fikir Bulmak Bu Kadar Kolay Olamaz!
Girişimci olmak istiyorum ama fikrim yok mu diyorsun ya da “bu insanlar bu kadar iyi fikirleri nasıl buluyor ya?” mı diyorsun? İnovatif fikir bulmakta zorlanıyorsan ya da bulduğun fikirleri daha da geliştirmek istiyorsan bu yazı tam olarak sana göre. Gelin hep birlikte nasıl fikir buluruz bakalım.
1.Fikir Değil Problem Bulun.
Fikir bulmanın ana temeli PROBLEM bulmaktan geçiyor. Peki bu problemi nereden bulacağız? Bu problemler sizin sahip olduğunuz problemler mi olmalı?HAYIR. Sizin problemleriniz önemli değil, önemli olan müşteri adaylarınızın problemleri. E peki ben müşteri adayımın problemini nasıl bulacağım?Tabi ki de sokağa çıkacaksınız ve müşteri adaylarınız ile konuşacaksınız.
2.Müşterinizi Dinleyin.
Müşterinizle konuşurken en önemli olay EMPATİ yapabilmek. Bol bol empati yapacaksınız ve yönelttiğiniz sorular manipüle edici olmayacak. Müşterinin içini döktürmeye çalışın.Örnek bir konuşma örneği inceleyelim:
- Hayatınızdaki en büyük problem nedir? “ Sabahları alarm kurmama rağmen uyanmakta güçlük çekiyorum ve bu yüzden bazen işe geç kalıyorum.” (Aklınıza hemen bir cevap vermek geliyor ama sadece müşterinin içini dökmesini sağlıyoruz.)
- Sizce sabahları uyanmakta neden güçlük çekiyorsunuz? “Bazen geç yatıyorum ve o zamanları sabah alarm çaldığında alarm müziğime o kadar alıştığım için bazen alarma uyanmıyorum bile bazen de gözümü açmadan alarmı kapatıp uyumaya devam ediyorum.”(Problemi müşterimiz biz daha bir şey demeden verdi: Geç yattığı zaman uyanamamak ve mevcut sistemin bu konuya çözüm üretememesi.)
3.Argüman Üretme- Taslak Fikirler Üretme
Bu aşamada problemimiz belli ve artık çözüm üretmeye başlıyoruz. Bu aşamada önemli olan olabildiğince fikir üretmek. Mantıklı ya da mantıksız hiç önemli değil. Aklınıza gelen her çözümü yazın. Hadi problemimiz için birkaç fikir yazalım.
- Telefonu uzağa koymak.
- Saatini ayarlayabildiğin yatak ısıtıcı(Saat 06.00' a kurduğunda saat 06.00 olduğunda yatağın sıcaklığını yükselterek ya da azaltarak kişiyi yatakta tutamayacak ve uyandıracak bir sistem)
- Resimli alarm(Evde uzakta bir şeyin fotoğrafını alarm yapıp sabah onun fotoğrafını çekene kadar susmayan ve her gün farklı müzik ile çalan alarm uygulaması)
Buradaki fikirlerin bazıları var, bazıları yok. Hiç önemli değil aklına gelen her şeyi yazıyoruz. Bu liste ne kadar uzun olursa o kadar iyi olur.
4.Fikirleri Toplama Aşaması
Bu aşamada yazdığınız fikirlerden 2–3 tanesini seçip bunun taslağını yapın.(Sadece resmini bile çizebilirsiniz.)Amaç müşterinin anlayabilmesi, onun aklında bir şeyler oluşturabilmek. Sonrasında bunları müşterinize anlatın. Problemi çözüyorlar mı? Müşteriniz bunları kullanır mı ya da hangisini kullanır? Yani buradan sonra çözümlerimizi test ediyoruz. Eğer çözümü bulduğunuzu düşünüyorsanız uygulamaya geçebilirsiniz değilseniz baştaki adımlara tekrar dönebilirsiniz.
5.Prototip Oluşturmak
Fikrinizin probleme çözüm olduğunu ve müşterinizin bu fikrinizi kullanacağını düşünüyorsanız artık prototip aşamasına geçebilirsiniz. Prototip aşaması şu ki fikrinizin ana işlevini yapan ilk ürünü çıkarmak. Ben mesela resimli alarm uygulamasını seçtim diyelim. Bu uygulamanın ilk prototipi resim ile çalışan alarm sistemini kurmak ve her seferinde farklı müzik çalmasını sağlamak. Prototipim işe yarıyorsa daha sonrasında uygulama tasarımını geliştirme aşamalarına geçip piyasaya çıkabilirsiniz. Eğer prototipiniz işe yaramadıysa yukarıdaki adımlara tekrardan dönmelisiniz.
Artık istemediğiniz kadar çok fikir üretebileceksiniz. Fikir üretmek oturduğunuz yerden olmaz, haydi sokağa çıkın ve öğrendiklerinizi test edin. Sonuçlarınızı benimle paylaşmayı da unutmayın, hepinizin sonuçlarını merakla bekliyor olacağım :)
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/kagantaskin/